Musketari.bg

Ипотека

Над 84% от българите притежават основното си жилище. Това е един от най-високите проценти в Европа, редом с Румъния и Полша.

Половината от новодомците финансират покупката си с ипотека. През последните десет години делът на купувачите на възраст под 35 години расте. От части това се дължи на факта, че финансирането за покупка на имот, е все по-достъпно, а лихвите - рекордно ниски.

През първите 2020 година сме изтеглили 12% повече ипотеки в сравнение със същия период през 2019, а месец ноември миналата година е рекорден за последните 13 години с 376 милиона лв в нови ипотеки.

Повечето нови заеми са с плаващи лихвени проценти, като 90% от всички ипотеки се предоставят от осем банки.

Максималният срок за нови заеми е 35 години, като най-честите ипотеки са за 20 - 25 години. Средната заемна сума по нови заеми варира между 100 000 лв. - 140 000 лв. Със среден процент на финансиране от 75% - 80% и тенденция за ръст.

Подобно финансово обвързване изисква много внимателен анализ на редица фактори като сигурност на работното място, преспективи пред получавания доход, избор на валута за кредита, срок, начин на погасяване и др. Не е нужно да бъдете финансови специалисти с много свободно време, за да сте сигурни, че избора ви е правилен. Това е наша задача – да съберем и разтълкуваме за вас всички факти, предимства и недостатъци на различните оферти.

Все още търсите имот?
Намерете Вашия имот в най-добрия портал за недвижими имоти - enoti.bg
Ръководство за купувачи
С нашия наръчник за купувача ще сте подготвени за търсенето и купуването на имот
Бюлетин
Абонирайте се за нашия бюлетин и всички новини около сделките с имоти!

Намерете най-добрата ипотека
Мускетари е марка на компанията Кредит Навигатор ООД регистриран посредник в БНБ с номер BCI00004. Взимането на ипотечен кредит създава ежемесечни задължения за връщането му. Проверете финансовите си възможности преди да преминете към тази стъпка.